Pochodna
Mika pochodna: Reguła de l"Hospitala
lim x−>0 ex−1/ex
21 lis 09:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | e2x − 1 | | 2e2x | | (ex)2 | |
ex − |
| = |
| = H = |
| = 2 |
| = 2ex |
| | ex | | ex | | ex | | ex | |
dorób limesy wszędzie
21 lis 09:56
Mika pochodna: a jaki jest tu symbol gdy stosujesz H

0/1
21 lis 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
a faktycznie ... pośpieszyłem się
więc d'Hospital zbyteczny
granica 0
21 lis 10:06
Mika pochodna: facet z mamy kazał to rozwiązać tą reguła ale mi nic nie pasuje
21 lis 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
mógł sie pomylić na takiej samej zasadzie jak ja
21 lis 10:25
Mika pochodna: czyli rozwazywanie jest u ciebie dobrze tylko ma pominąć H i wynik napisać 2
21 lis 10:27
aniabb:
| (ex−e−x)x | | xex−xe−x | | ex+xex−e−x+xe−x | |
| = |
| =H= |
| =x(ex−e−x)=0 |
| x | | x | | 1 | |
21 lis 10:30
aniabb: zawsze da się zrobić trzeba tylko chcieć
21 lis 10:31
Aga1.: Nie , po prostu za x podstawić 0
21 lis 10:31
Aga1.: A po co sobie komplikować życie?
21 lis 10:32
aniabb: bo w poleceniu jest zastosuj regułę .. np.żeby się nauczyli że musi być 0/0 lub ∞/∞
21 lis 10:35
Basia: przecież tam się nie uzyska symbolu nieoznaczonego
po prostu zadanie nie pasuje do treści
zdarza się
21 lis 10:41
Mika pochodna: dzieki, a powiedzcie mi jak rozwiązać całka xlnxdx
21 lis 10:52
21 lis 10:56
Mika pochodna: a ∫x2lnxdx
21 lis 11:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mika ... przez części
21 lis 11:14
Mika pochodna: do tego już doszłam ze przez częśc i to bedzie wynik x3/3lnx − x3/9 + C
21 lis 11:16
Mika pochodna: to lnx oczywiście na górze przy x3
21 lis 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm ... zapewne tak
policz pochodną z wyniku i zobacz czy wyjdzie 'to samo'
21 lis 11:17
21 lis 11:19
Mika pochodna: a teraz to już nie ma pojecia jak mam to zrobić ∫3xdx/√6x2−2
21 lis 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3x | |
∫ |
| dx  |
| | √6x2−2 | |
krok 1:
podstawienie
t = 6x
2 − 2
| | dt | |
dt = 12x dx ⇔ |
| = 3x dx |
| | 4 | |
co otrzymujesz wtedy
21 lis 11:23
Mika pochodna: a da rade zrobic ze wzoru ∫f'(x)/f(x) = 2√f(x)
21 lis 13:03
Mika pochodna: wynik tej całki to jest −1/24x2 − 8 +c
21 lis 13:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale po pierwsze
we wzorze podanym przez Ciebie jest błąd
jak już to:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = 2√f(x) + C |
| | √f(x) | |
po drugie ... zauważ, że f'(x) = 12x ≠ 3x
po trzecie ten wzór wywodzi się właśnie z metody podstawiania − która jest ogólna metodą i nie
trzeba pamiętac o wzorach
po czwarte − wynik błędny ... co to −8 robi na końcu ?
| | 1 | | 2x | | 1 | |
pochodna z − |
| x2 = − |
| = − |
| x ... i nijak się to ma z tym co mialaś pod |
| | 24 | | 24 | | 12 | |
całką
21 lis 13:16