wie ktoś jak to zrobic ?
Natalia: czy ktoś wie jak to zrobic

zadanie 1. oblicz:
| | 1 | |
a) | |
| x−5| − |x−7|+|6−2x| dla x<1 |
| | 2 | |
21 lis 09:19
Basia:
x< 1 ⇒ 12x−5<0 ⇒ |12x−5| = −12x+5
x<1 ⇒ x−7<0 ⇒ |x−7| = −x+6
x<1 ⇒ 6−2x>0 ⇒ |6−2x| = 6−2x
= −12x+5 − (−x+6) + 6−2x = .................
wykonaj działania
21 lis 09:25
21 lis 09:25
Aga1.: Np .tak , za x podstawiaj liczbę mniejszą od 1 , powiedzmy 0
| | 1 | |
i oblicz wartość |
| *0−5=−5, 0−7=−7 |
| | 2 | |
6−2*0=
+6
Jak wychodzi − to zmieniasz znak przed nawiasem, jak plus to bez zmian
| | 1 | | 1 | |
I |
| x−5I−Ix−7I+I6−2xI=−( |
| x−5)+(x−7)+(6−2x)= |
| | 2 | | 2 | |
dokończ.
21 lis 09:27
Natalia: b)
|x+2|+ |2x−2|− |3x−4| dla x>2
czyli będzie coś takiego

x+2+2x−2−3x−4 = −4 ? czy to jest dobrze
21 lis 14:51
irena_1:
x+2+2x−2−(3x−4)=x+2+2x−2−3x+4
21 lis 14:56
Natalia: czyli tak samo i wychodzi −4
21 lis 14:58
Natalia: √x2+8x+16− |6−3x| dla x>2,5
21 lis 15:05
Natalia: a to jak trzeba zrobic
21 lis 15:10
Krzysiek : A to trzeba zrobic tak . zauwaz ze √x2+8x+16= √(x+4)2 ze wzoru skroconego mnozenia .
teraz wzor taki √a2=IaI czyli √(x+4)2=|x+4| wiec nasze wyrazenie − bedzie wygladalo tak
|x+4|−|6−3x| i rozwiaz jak poprzednie
22 lis 03:31