zadanie matura operon na teraz
kuba (L): Turysta pokonał pieszo trase długości 30 km z miejscowości a do miejscowości b ze stała
prędkością .Rowerem poruszalby się z prędkością i 9 km h większą i przybyłby do celu o 3
godziny wcześniej. Wyznaczony prędkość marszu turysty i czas przejscia tej drogi
21 lis 09:16
Aga1.: v−prędkość marszu turysty
t− czas przejścia drogi
v*t=30
(v+9)(t−3)=30
Rozwiąż układ równań.
21 lis 09:46
irena_1:
x− prędkość turysty
y− czas przejścia drogi
xy=30
(x+9)(y−3)=30
xy−3x+9y−27=30
−3x
2−27x+270=0
x
2+9x−90=0
Δ=81+360=441
| | −9−21 | | −9+21 | |
x1= |
| <0 lub x2= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
y=5h
21 lis 09:49
galanonim: Rozwalilo mnie to dzisiaj jak pisalem mature xD rozwiazanie o 9:49 xD musisz miec sprawne palce
21 lis 18:11
kuba (L): Dzięki wielkie dzięki za to zadanie. Chciałem wkleic jeszcze to z ostroslupem ale nie
siedzialem czy ktos rozwiąze mi to zadanie bo ryzyko zawsze jest xd
21 lis 20:37
deal: dlaczego to ma byc tak
| | 270 | |
−3x2−27x+270=0 dlaczego 3x i 27 zostało wymnozone przez mianownik jak tam jest −3x+ |
| − |
| | x | |
27 czy w ten sposób pozbywa sie x?
21 lis 22:01
aniabb: tak.. mnożysz wszystko przez mianownik, jak masz równanie; albo kwadrat mianownika, jak masz
nierówność
21 lis 22:06
jestem bogiem: 5≥x+2
27 lut 19:12