obl granicę funkcji
KaŚkA: a) limx→∞ (−2x3 +x4) / (3−3x2+5x4)
b) limx→ − ∞ (−2x3 +x4) / (3−3x2+5x4)
20 maj 13:20
Damian: POMAGAM
20 maj 13:39
Damian: | | −2x2 + x4 | |
limx→∞ |
| = |
| | 3 −3x2 + 5x4 | |
| (−2x2+x4)'(3−3x3 +5x4)−(−2x2 +x4)(3−3x2 +5x4) | |
| = |
| (3−3x2 +5x4)2 | |
| (−2x2)'+(x4)' (3−3x3 +5x4)−(−2x2 +x4)(3)' − (3x2)' +(5x4)' | |
| = |
| (3−3x2 +5x4)2 | |
| (−4x+ 4x3)(3−3x3 +5x4)−(−2x2 +x4)(−6x +20x3) | |
| = |
| (3−3x2 +5x4)2 | |
PORADZISZ SOBIE JUZ
20 maj 13:47
Damian: YYYYYY PRZEPRASZAM....
to miala byc granica a mi sie pochrzanilo i pochodna liczylem
20 maj 13:49
Damian: | | −2x2 +x4 | |
limx→∞ |
| = |
| | 3−3x2 + 5x4 | |
20 maj 13:54
Damian: Drugi przykład lim
x→ −∞ − wynik będzie ten sam
20 maj 13:58
sylwia gdańsk: daman od czego zalezy czy +∞ kiedy −∞ a kiedy o?
20 maj 14:40