funkcje odwrotne
gizmo: Jak skonstruować funkcje odwrotne do y=f(x), gdzie:
1) y= 3x+6
3) y=
√x−1
3) y = log
3(x+2) − 1
kto pomoże

?
21 lis 08:38
Basia:
wyznaczyć x; potem zamienić zmienne
(4)
y = log3(x+2) − 1
y+1 = log3(x+2)
3y+1 = x+2
x = 3y+1 − 2
f−1(x) = 3x+1 − 2
(3)
y = √x−1 /()2
y2 = x−1
x = y2+1
f−1(x) = x2+1
pozostałe tak samo
21 lis 09:14
aniabb: zamienasz x i y i wyliczasz znów y
x=3y+6
x−6 = 3y
y= (x−6)/3 to jest funkcja odwrotna
21 lis 09:15
gizmo: jak wyliczyć y z drugiego?
21 lis 09:24
Aga1.: y(x−1)=2x−3
yx−2x=y−3
x(y−2)=y−3
| | y−3 | |
x= |
| i jeszcze zmieniasz nazwę |
| | y−2 | |
21 lis 09:32