matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Help:
lim
x
→
π
2
(
π
2
−x)*(tgx)
21 lis 08:21
Basia:
(
π
2
−x)*sinx
(
π
2
−x)*tgx =
→
H
cosx
−1*sinx +(
π
2
−x)*cosx
=
−sinx
(
π
2
−x)*cosx
0*0
1 −
→ 1−
= 1−0 = 1
sinx
1
21 lis 09:21
Basia:
można szybciej; zagapiłam się
sinx
(
π
2
−x)*tgx = (
π
2
−x)*
→
cosx
π
2
−x
lim
x→π/2
*lim
x→π/2
sinx =
cosx
π
2
−x
1*lim
x→π/2
=
/div>
cosx
π
2
−x
lim
x→π/2
= 1
sin(
π
2
−x)
bo
π
2
−x → 0
21 lis 10:34