matematyka, układ równań
Aga: Motocyklista przejechał 105 km. gdyby jechał ze średnią prędkością o 5km/h
większą, to tę samą trasę przejechałby w czasie o 0,5 h krótszym. oblicz prędkość
motocyklisty.
21 lis 07:53
aniabb:
x− prędkość motocyklisty
y − czas przejazdu
x*y = 105 km
(x+5)(t−0,5) = 105km
21 lis 08:00
irena_1:
x− prędkość motocyklisty
y− czas, w którym przejechał podaną drogę
xy=105
(x+5)(y−0,5)=105
xy−0,5x+5y−2,5=105
| | 5*105 | |
105−0,5x+ |
| −2,5=105 |
| | x | |
−0,5x
2+525−2,5x=0 /*(−2)
x
2+5x−1050=0
Δ=25+4200=4225
| | −5−65 | | −5+65 | |
x1= |
| <0, x2= |
| =30 |
| | 2 | | 2 | |
x>0
21 lis 08:01