Pochodne
ekonomista: Mam problem z obliczeniem pochodnej w punkcie i proszę o pomoc.
f(x)=x2+2XY+y2
w pkt. x i następnie y
21 lis 07:43
Artur z miasta Neptuna:
To jest funkcja jednej czy dwoch zmiennych?
21 lis 07:44
ekonomista: dwóch zmiennych
21 lis 07:47
Artur z miasta Neptuna:
To nie jest obliczanie pochodnej w punkcie
krok 1
wstaw za kazdy Y liczbe π
oblicz pochodna tej funkcji po jedynej posiadajacej zmiennej czyli po x
krok 2
zamien wszystkie π znowu na y
krok 3
zamien wszystkie x na π
i policz pochodna funkcji po jedynej zmoennej czyli y
krok 4
zamien na nowo π na x
krok 5
naucz sie liczyc pochodne funkcji wielu zmiennych bez takiego wizualnego podstawiania
21 lis 07:55
ekonomista: Mój wykładowca wyraźnie powiedział, że to jest liczenie pochodnej w punkcie, więc nie wiem czy
dobrze się zrozumieliśmy. W jednym zadaniu mam taką funkcję:
TU=xY+9x+3Y+27 i pochodna w punkcie z tego to:
MUx=Y+9
MUy=x+3
no i mam problem z zadaniem powyżej
21 lis 08:09
aniabb:
f'x = 2x+2y
f'y= 2x+2y
21 lis 08:17
ekonomista: dzięki
21 lis 08:18
aniabb: zrobione metodą Artura

tj. jak liczysz po x to wszystkie inne zmienne traktujesz jak stałe
i również
jak liczysz po y to wszystkie inne zmienne traktujesz jak stałe
21 lis 08:19
ekonomista: a jak mam taką funkcję: f(x)=X+Y ?
21 lis 08:20
ekonomista: ok. spróbuję póżniej opanować tą metodę
21 lis 08:21