ciągłość funkcji
ania: proszę o pomoc w zadaniu badania ciągłości funkcji.
2(1/(x+2)) dla x <−2
f(x) = o dla x >= −2 i x<=2
x(x−2)/(x−2) dla x>2
w odpowiedzi jest że punktem nieciągłości jest 2 i zgadzam się ale jak dla mnie w punkcie 2
funkcja również jest nieciągła. W granicy lewostronnej przy x−>−2 jest 20 czyli granica =1, a
przy granicy prawostronnej jest 2 \infty czyli granica=nieskończoność. zgadza się?
21 lis 07:22
ania: w pierwszym rownaniu jest 2*1/(x+2)
21 lis 07:22
ania: 2(1/(x+2)) do potęgi
21 lis 07:23
Aga1.:

| | x(x−2) | |
limx→2+ |
| =limx→2+x=2 |
| | x−2 | |
limx→2
−f(x)=0
f(2)=0 Zgadza się , w 2 jest nieciągła
21 lis 10:43