.
asdf: Zespolone

Obliczyć:
4√z
Jak to policzyć? zamieniając z = x + yi? Ale nie ma wiadomych x oraz y
21 lis 00:50
Mila: wzory ogólne.
21 lis 00:51
asdf: a dokładniej? moivrea?
21 lis 00:58
Mila: Tak, tylko za n podstaw 4 i będziesz miał z0,z1,z2,z3 i odpowiednio argumenty
21 lis 01:05
asdf: moduł będzie wyglądał w ten sposób?
|z| = √x2 + y2? bo ja nie znam tych liczb...chyba, ze przyjmę, że x = 1 oraz y = 1, ale tak
chyba nie można
21 lis 01:08
asdf: ?
21 lis 01:19
Mila: Po prostu napisz 4√|z|
21 lis 01:21
asdf: Ok, już wiem gdzie błąd − nie doczytałem zadania, a linijke niżej była podana wartość z
4√(√3 − i)12
oblicz pierwiastki...stawiam;
w
0 = (
√3 − i)
3 = 3
√3 − 3 * 3 * i − 3 *
√3 * i
2 + i
3
w
0 = 3
√3 − 9i + 3
√3 + i
3
w
0 = 6
√3 − 9i − i
w
0 = 6
√3 − 10i
dobrze?
i kolejne...
21 lis 01:28
asdf:
znaki pomylilem...
w0 = (√3 − i)3 = 3√3 − 3 * 3 * i + 3 * √3 * i2 − i3
w0 = p 3√3 − 9i − 3√3 + i
w0 = −8i
teraz dobrze chyba?
21 lis 01:30