rzuty - fizyka
;): jeszcze jedna prośba o pomoc w zadaniu z fizyki...
Dwa ciała wyrzucono równocześnie z dwóch różnych punktów. Jedno ciało zostało wyrzucone z
prędkością Vox w kierunku poziomym z wieży o wysokości h, drugie zaś z pewną prędkością V0 pod
pewnym kątem alfa do poziomu z podnóża wieży. Jakie powinny być:
a) prędkość V0
b) kąt alfa, aby ciała spotkały się nad ziemią.
21 lis 00:47
Nienor:

Rysunek przedstawia jak ogólnie wygląda sytuacja, w następnym komentarzu zajmę się
poszczególnymi ruchami, żeby na tych obrazkach było coś widać. Ale już teraz widać, że muszą
mieć taką samą współżędną po x i y w pewnym momencie czasu.
21 lis 00:56
Nienor:

I jak widać v czerwone się nie zmienia, więc w poziomie ciało przebywa drogę:
x=vt
W pionie natomiat porusza się ze zmiennym przyśpieszeniem gt i przebywa drogę:
21 lis 01:01
;): okeej to ogarniam a teraz muszę napisać też równania ruchu dla drugiego ciała, które zostaje
wyrzucone z ziemi
x=V
0*cosα*t
i teraz muszę przyrównać x oraz y?
21 lis 01:08
Nienor:

v
x=vcosα
v
y=vsinα
I znowu względem osi x ciało porusza się ruchem jednostajnym
x=tv
x=tvcosα
A względem y zmiennym
| | 1 | | 1 | |
y=tvy− |
| gt2=tvsinα− |
| gt2
|
| | 2 | | 2 | |
I teraz wystarczy porównać to co otrzymaliśmy
v
ot=vcosα
v
o=vcosα
21 lis 01:13
Nienor: No tak, mogłam się machnąć trochę w oznaczeniach, w zasadzie y bardziej się przydają do
blicznia czasu, kiedy się spotkają i sprawdzenia czy wyniki mają sens.
21 lis 01:15
;): ogromne dzięki, kawał dobrej roboty

już się biorę za przemyślenie tego wszystkiego i
obliczanie
21 lis 01:18
;): czyli muszę porównać:
x1=x2 i y1=y2
z porównania x dostaję
y:
tak to miałem porównywać? (u mnie V1 to ta prędkość w poziomie dla rzutu z wysokości h)
w porównaniu y'ków wychodzi mi t, krórego nieznamy a z porównania x'ów dostajemy V0 którego
szukamy oraz sinα
jak to dalej rozwiązać? trzeba coś poprzekształcać jeszcze? przyrównać do siebie te wartości
V
0?
21 lis 01:31