matematykaszkolna.pl
rzuty - fizyka ;): jeszcze jedna prośba o pomoc w zadaniu z fizyki... Dwa ciała wyrzucono równocześnie z dwóch różnych punktów. Jedno ciało zostało wyrzucone z prędkością Vox w kierunku poziomym z wieży o wysokości h, drugie zaś z pewną prędkością V0 pod pewnym kątem alfa do poziomu z podnóża wieży. Jakie powinny być: a) prędkość V0 b) kąt alfa, aby ciała spotkały się nad ziemią.
21 lis 00:47
Nienor: rysunekRysunek przedstawia jak ogólnie wygląda sytuacja, w następnym komentarzu zajmę się poszczególnymi ruchami, żeby na tych obrazkach było coś widać. Ale już teraz widać, że muszą mieć taką samą współżędną po x i y w pewnym momencie czasu.
21 lis 00:56
Nienor: rysunekI jak widać v czerwone się nie zmienia, więc w poziomie ciało przebywa drogę: x=vt W pionie natomiat porusza się ze zmiennym przyśpieszeniem gt i przebywa drogę:
 1 
y=h−

gt2
 2 
21 lis 01:01
;): okeej to ogarniam a teraz muszę napisać też równania ruchu dla drugiego ciała, które zostaje wyrzucone z ziemi x=V0*cosα*t
 gt2 
y=V0*sinα*t −

2 
i teraz muszę przyrównać x oraz y?
21 lis 01:08
Nienor: rysunekvx=vcosα vy=vsinα I znowu względem osi x ciało porusza się ruchem jednostajnym x=tvx=tvcosα A względem y zmiennym
 1 1 
y=tvy

gt2=tvsinα−

gt2
 2 2 
I teraz wystarczy porównać to co otrzymaliśmy vot=vcosα vo=vcosα
21 lis 01:13
Nienor: No tak, mogłam się machnąć trochę w oznaczeniach, w zasadzie y bardziej się przydają do blicznia czasu, kiedy się spotkają i sprawdzenia czy wyniki mają sens.
21 lis 01:15
;): ogromne dzięki, kawał dobrej roboty emotka już się biorę za przemyślenie tego wszystkiego i obliczanie emotka
21 lis 01:18
;): czyli muszę porównać: x1=x2 i y1=y2 z porównania x dostaję
 V1 
V0=

cosα 
y:
 h 
V0 =

sinα*t 
tak to miałem porównywać? (u mnie V1 to ta prędkość w poziomie dla rzutu z wysokości h) w porównaniu y'ków wychodzi mi t, krórego nieznamy a z porównania x'ów dostajemy V0 którego szukamy oraz sinα jak to dalej rozwiązać? trzeba coś poprzekształcać jeszcze? przyrównać do siebie te wartości V0?
21 lis 01:31