pytanie
tn: Układ równań:
{ 3=|x| + |y|
{3=2|x| +y
Dlaczego nie mogę teraz rozwiązać tego rozpatrując wszystkie możliwe sytuacje?
czyli, że
x>= 0 lub x<0 lub x>=0
y>=0 y>=0 y<0
21 lis 00:38
irena_1:
Prościej jest odjąć stronami pierwsze równanie od drugiego. Otrzyma się wtedy:
|x|=0
x=0
I
|y|=3
y=3 lub y=−3
Rozwiązanie to 2 pary liczb:
(0, 3) oraz (0, −3)
21 lis 07:42
AC:
Chyba pary:
(0; 3) (−2; −1) (2; −1)
21 lis 10:05
aniabb:
21 lis 10:09
Aga1.:
2IxI+y=3
−(IxI+IyI=3)
To otrzymamy
IxI+y−IyI=0
21 lis 10:11