.
DSGN.: zbadac zbieżność
wybrałem metode Cauch`ego
ale natrafiłem na problem bo juz nie pamietam za bardzo jak sie działa na ln
21 lis 00:37
irena_1:
n√n→1
log
n√n → log1=0
21 lis 08:09
Krzysiek: Nie wiem czy o to Tobie chodziło, ale licząc z kryterium Cauchy'ego
musimy policzyć: n√logn a to nie jest to samo co logn1/n=(1/n)logn
21 lis 09:24
Basia:
| | n | |
a szereg ∑bn=∑ |
| na mocy kryterium Cauchy'ego jest zbieżny |
| | 2n | |
bo
| | logn | |
stąd na mocy kryterium porównawczego |
| jest zbieżny |
| | 2n | |
21 lis 09:36
DSGN.: dzięki Wam wszystkim
21 lis 12:33