granice
monochloropochodna: hej mam problem z rozwiązaniem dwóch granic:
| | arcsin2x | |
1) lim x−>0 = |
| |
| | sin3x | |
20 lis 23:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
a d'Hospitala miał
21 lis 00:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do 1)
zauważ, że:
| | 1 | |
arcsin2x = (sin2x)−1 = |
| |
| | sin2x | |
21 lis 00:02
MQ: A regułę de l'Hospitala znasz?
21 lis 00:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsza równość −−− w końcu 'arcusy' to funkcje odwrotne
21 lis 00:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja pitolę .... za późna pora już dla mnie

oczywiście jest to głupota co napisałem

aż wstydzę się sam za siebie
21 lis 00:07
MQ: @Artur
| | 1 | |
arcsin 2x to nie jest |
| , bo gdyby tak było, arcsin 1 by się równało 1, a, jak |
| | sin 2x | |
zapewne wiesz, jest to π/4
21 lis 00:08
monochloropochodna: nie miałam reguły d'Hospitala
21 lis 00:09
monochloropochodna: pierwszą granice już udało mi się rozwiązać, ale jak by ktoś miał pomysł na drugi przykład to
proosiła bym o pomoc
21 lis 00:30
pigor: ....np. tak z granic elementarnych:
| | arcsin2x | | 2x | | arcsin2x | | 3x | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| * |
| * |
| = |
| | sin3x | | 3x | | 2x | | sin3x | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| *1*1= |
| ...  |
| | 3 | | 3 | |
21 lis 00:37
pigor: ... , no to np. tak :
| | lnx−1 | | lnx−lne | | | |
lim x→e |
| = lim x→e |
| = lim x→e |
| = |
| | x−e | | x−e | | x−e | |
| | 1 | | e+x−e | | 1 | | x−e | |
= lim x→e |
| ln |
| = lim x→e |
| ln(1+ |
| )= |
| | x−e | | e | | x−e | | e | |
| | x−e | | e | | 1 | |
= lim x→e ln(1+ |
| ) |
| * |
| = ln e 1e= |
| | e | | x−e | | e | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| lne= |
| = e −1 . ... |
| | e | | e | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | e | | 1 | |
p.s, to |
| * |
| jest wykładnikiem liczby logarytmowanej |
| | x−e | | e | |
21 lis 00:54
monochloropochodna: dzięki
21 lis 00:58