.
DSGN.: | | enn! | |
∑ |
| zbadaj zbieżność szeregów |
| | nn | |
D`Alambertem wychodzi 1?

jaki sposób polecacie
20 lis 23:14
ICSP: ja polecam wzór Strilinga
20 lis 23:19
DSGN.: kurde o tym jeszcze na ćwiczeniach nie było
20 lis 23:22
ICSP: u mnie też i jakoś się tym nie przejmuje
20 lis 23:22
DSGN.: czyli jak to bd wygladać

bo to co wyczytałem na wiki nic mi nie mowi
20 lis 23:26
Godzio:
Kryterium ilorazowe ? Znasz ?
20 lis 23:26
DSGN.: czyli próbować cos z tym Dirichletem?
20 lis 23:31
DSGN.: napisze go ktoś
20 lis 23:47
Krzysiek: z d'Alamberta też możesz policzyć, tylko wtedy nie przechodzisz do granicy i korzystasz z tego,
że ciąg: (1+1/n)n jest rosnący i zmierza do e.
20 lis 23:53
DSGN.: liczac d`Alambertem
mam cos takiego
| | e*en*n!*(n+1) | | nn | |
= |
| * |
| = |
| | (n+1)(n+1)n | | en*n! | |
| | n | | n+1 | | 1 | | 1 | |
=e |
| n=e |
| −n=e[(1+ |
| )n]−1=e*(e)−1=e* |
| =1 czyli lipa |
| | n+1 | | n | | n | | e | |
20 lis 23:59
DSGN.: | | n | |
tylko zapomniałem dodac nawiasy do e( |
| )n itd |
| | n+1 | |
21 lis 00:01
ICSP: a umiesz zapisać wyraz ogólny an z wykorzystaniem wzoru Strilinga ?
21 lis 00:13
DSGN.: jeszcze nie
21 lis 00:15
ICSP: to chociaż masz ten wzór przed oczami ?
21 lis 00:16
DSGN.: bd miał jutro 3 zajecia z szeregami i juz takim czyms mam rzucać

wzór widze ale nie wiem
jak z nim wparować na przykład
21 lis 00:18
ICSP: wzór Stirlinga jest przybliżeniem n! wiec teraz przybliż a
n za pomocą wzoru Stirlinga
21 lis 00:21