Dany jest trójkąt ABC gdzie A(-2,3), B(-2,2), C(2,0). Oblicz długości wysokości
maruda-chan: Dany jest trójkąt ABC gdzie A(−2,3), B(−2,2), C(2,0).
Oblicz długości wysokości tego trójkąta.
Równiania prostych obliczylam:
ab − > 0=x−2
bc −> 0=x+2y+2
ca −> 0=3x+4y−6
Jak obliczyć wysokości?
20 lis 23:10
Mati_gg9225535: sprowadz do postaci kierunkowej te równania a nastepnie zauważ że wysokosc to odległość punktu
od prostej prostej ab/bc/ca do punktów kolejno C/A/B
20 lis 23:24
Mati_gg9225535: ten wzór z pierwiastkiem i wartością bezwzględną

a i poprawiam sie, nie sprowadzaj do
postaci kierunkowej

na poczatku pisalem cos innego potem zmienilem zdanie i nie usunąłem tego fragmentu
20 lis 23:25
maruda-chan: Dlaczego do kierunkowej skoro d wyliczamy z punktu i prostej ogolnej?
Bralismy tylko ten wzor:
d= (Ax+By+C)/ √A2+B2
20 lis 23:28
maruda-chan: Ok

A moglbys pokazac tylko jak pierwszy przyklad zrobic

?
20 lis 23:29
maruda-chan: prosze?
20 lis 23:40