matematykaszkolna.pl
Przedział dla x na podst. wartości bezwględnej kaśku: Wiadomo, że I2x+8I = −2x−8. Wskaż przedział, do którego należą liczby x o tej samej własności. Bardzo proszę o jasne (może być z komentarzem) przejście z I2x+8I do −2x−8, jeśli jest potrzebne. Nie wiem, czy mogę przyjąć, że tutaj wartość bezwzględna to po prostu liczba przeciwna do −2x−8? Wtedy musiałabym tylko wyznaczyć przedział, ale jak Proszę o pomoc!
20 lis 23:06
MQ: Dobrze rozumujesz −− musisz sprawdzić, dla jakich x jest tak, że |2x+8| = −(2x+8) Kiedy wartość bezwzględna liczby jest równa liczbie przeciwnej?
20 lis 23:09
kaśku: więc wartość bezwzględna liczby jest równa liczby przeciwnej, gdy x<0 muszę rozwiązać równanie −2x−8<0
20 lis 23:14
kaśku: o nie, fail. muszę założyć, że to co jest w wartości bezwzględnej ma być ujemne, więc 2x+8<0 2x<8 x<−4 więc mój przedział będzie taki że x∊(−nieskończoność, −4) Czy można byłoby jeszcze dojść do tego zakładając, że −2x−8=0. Jeśli tak, to czemu?
20 lis 23:19
MQ: Policzone dobrze. Co do ostatniego zdania −− nie należy za dużo kombinować, jeśli nie jest się zbyt silnym w przedmiocie −− lepiej robić porządnie i po kolei, wychodząc z podstawowych własności.
20 lis 23:34
kaśku: dzięki piękne emotka
21 lis 13:07