Pochodne
Basiek: 
Nie mam pojęcia, co powinnam z tym zrobić, więc proszę o pomoc. W zasadzie nie chodzi mi o
rozwiązanie, a jedynie, co powinnam zrobić.
Dla jakich wartości parametrów a,b∊R dane f. są różniczkowalne w R?
{ −1 x<0
f(x)= {asinx+bcosx+c 0≤x≤π
{1 x>π
20 lis 22:55
Godzio:
Kiedy funkcja jest różniczkowalna ?
20 lis 22:56
Basiek: Okej, oboje doszliśmy z
Godziem do wniosku, że nic z tego nie będzie.

Może jednak ktoś wie, jak obliczyć pochodną:
f(x)=(lnx)
lnx ?
czy to będzie f(x)=e
lnx*lnx=e
(lnx)2=e
2lnx ? Bo chyba przekombinowałam?
21 lis 00:08
MQ: Ad 1. Pytanie jest dla mnie trochę dziwne, bo w przedziale <0, π> pochodna funkcji jest
określona (ma określone wartości) na całym przedziale, dla dowolnych a i b. Tym bardziej na
zewnątrz −− bo jest równa tam 0. Może chodzi o to czy jest klasy C0? Wtedy trzeba by
sprawdzić warunek, dla jakich a i b f. jest ciągła w 0 i π, czyli w tym wypadku przyjmuje tam
wartości równe 0.
Ad. 2. (ln x)ln x= (eln(ln x))ln x
21 lis 00:17
MQ: Tfu, .... klasy C1
21 lis 00:18
21 lis 00:18
Basiek: MQ− niestety, nie mam zielonego pojęcia, co oznacza 'być klasy C
0. Wydaje mi się, że
należy zbadać jak f. zachowuje się na końcach przedziałów. Nie do końca wiem jednak, co mam
liczyć.
aniabb− nauczyłam się dziś wklepywać pochodne w wolframa, także te ze stałymu.
21 lis 00:24
21 lis 00:28
Basiek: Hej,
Piotrze. Możesz mi wierzyć (lub nie, ale...) wklepywanie formułek w Wolframa to moje
najmniejsze zmartwienie. Jak dojść do tej postaci?
21 lis 00:30
Piotr:
step by step solution

pamietaj, ze log to w wolframie ln
21 lis 00:32
Piotr:
własciwie na odwrot ln w wolframie pokazuje log
21 lis 00:33
Basiek: Jeśli nie wiesz czegoś dziś− odłóż na jutro. My solution for everything.
21 lis 00:35
Piotr:
kiedys to kliknalem i ladnie bylo wyjasnione
21 lis 00:36
Basiek: Trzeba być zalogowanym...
21 lis 00:36
Piotr:
to sie zajerejestruj! to chwila...
Basiek nie poznaje Cie
21 lis 00:38
Basiek: Ja siebie też.

Trochę mi się postarzało mentalnie.

teraz to ja już niemal nad grobem
stoję...
ale się zarejestrowałam.

21 lis 00:41
Piotr:
wynik MQ tez sie chyba nie zgadza. o ile dobrze kojarze to policzenie calki z tego wyniku
powinno dac wyjsciowa funkcje a nie daje.
21 lis 00:47
Basiek: Generalnie wynik wygląda... dziwne. Źle. Okropnie. Zniechęciłam się.
Liczę te pochodne, liczę..., a przyjdzie co do czego− nadal nie umiem!
21 lis 00:48
Mila: Czy rozpisać pochodną:(ln x)ln x ? ?=
21 lis 00:50
Piotr:
pochodnych i całek nie liczyłem ho ho ho ale ta pochodna wydaje mi sie za przeproszeniem nieźle
porabana. nie pomoge Ci oprocz wolframa
Trivial moze by to ladnie rozwiazal
21 lis 00:50
Piotr:
albo
Mila
21 lis 00:50
Basiek: Jakbyś mogła...
Ja utknęłam przy elnxlnx...
21 lis 00:52
Mila: ((ln x)
ln x)'=
=(e
lnx*(ln(lnx))) '=
| | ln(lnx) | | 1 | | 1 | |
=elnx*(ln(lnx))*( |
| +lnx* |
| * |
| )= |
| | x | | lnx | | x | |
| | ln(lnx) | | 1 | | ln(lnx)+1 | |
=((elnlnx)lnx)*( |
| + |
| )=(lnx)lnx* |
| |
| | x | | x | | x | |
Może jakoś się rozeznasz w tym gąszczu.
21 lis 01:03
Basiek: Przepraszam, że tyle to trwało, ale przepisywałam i... próbowałam zrozumieć. Udało się, tylko
musiałam na spokojnie przeanalizować.
Dziękuję.
21 lis 01:16
Mila: Pa, dobrej nocy.
21 lis 01:22
Basiek: Dobranoc.
21 lis 01:22