matematykaszkolna.pl
Pochodne Basiek: emotka Nie mam pojęcia, co powinnam z tym zrobić, więc proszę o pomoc. W zasadzie nie chodzi mi o rozwiązanie, a jedynie, co powinnam zrobić. Dla jakich wartości parametrów a,b∊R dane f. są różniczkowalne w R? { −1 x<0 f(x)= {asinx+bcosx+c 0≤x≤π {1 x>π
20 lis 22:55
Godzio: Kiedy funkcja jest różniczkowalna ?
20 lis 22:56
Basiek: Okej, oboje doszliśmy z Godziem do wniosku, że nic z tego nie będzie.emotka Może jednak ktoś wie, jak obliczyć pochodną: f(x)=(lnx)lnx ? czy to będzie f(x)=elnx*lnx=e(lnx)2=e2lnx ? Bo chyba przekombinowałam?
21 lis 00:08
MQ: Ad 1. Pytanie jest dla mnie trochę dziwne, bo w przedziale <0, π> pochodna funkcji jest określona (ma określone wartości) na całym przedziale, dla dowolnych a i b. Tym bardziej na zewnątrz −− bo jest równa tam 0. Może chodzi o to czy jest klasy C0? Wtedy trzeba by sprawdzić warunek, dla jakich a i b f. jest ciągła w 0 i π, czyli w tym wypadku przyjmuje tam wartości równe 0. Ad. 2. (ln x)ln x= (eln(ln x))ln x
21 lis 00:17
MQ: Tfu, .... klasy C1
21 lis 00:18
21 lis 00:18
Basiek: MQ− niestety, nie mam zielonego pojęcia, co oznacza 'być klasy C0. Wydaje mi się, że należy zbadać jak f. zachowuje się na końcach przedziałów. Nie do końca wiem jednak, co mam liczyć. aniabb− nauczyłam się dziś wklepywać pochodne w wolframa, także te ze stałymu. emotka
21 lis 00:24
Piotr: Cześć Basiek emotka jak Cie sie nie chce pisac 'derivate' to mozesz zrobic tak : http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%28lnx%29%5Elnx%29%27
21 lis 00:28
Basiek: Hej, Piotrze. Możesz mi wierzyć (lub nie, ale...) wklepywanie formułek w Wolframa to moje najmniejsze zmartwienie. Jak dojść do tej postaci?
21 lis 00:30
Piotr: step by step solution pamietaj, ze log to w wolframie ln emotka
21 lis 00:32
Piotr: własciwie na odwrot ln w wolframie pokazuje log
21 lis 00:33
Basiek: Jeśli nie wiesz czegoś dziś− odłóż na jutro. My solution for everything.
21 lis 00:35
Piotr: kiedys to kliknalem i ladnie bylo wyjasnione emotka
21 lis 00:36
Basiek: Trzeba być zalogowanym...emotka
21 lis 00:36
Piotr: to sie zajerejestruj! to chwila...Basiek nie poznaje Cie
21 lis 00:38
Basiek: Ja siebie też. Trochę mi się postarzało mentalnie. teraz to ja już niemal nad grobem stoję... ale się zarejestrowałam.
21 lis 00:41
Piotr: wynik MQ tez sie chyba nie zgadza. o ile dobrze kojarze to policzenie calki z tego wyniku powinno dac wyjsciowa funkcje a nie daje.
21 lis 00:47
Basiek: Generalnie wynik wygląda... dziwne. Źle. Okropnie. Zniechęciłam się. Liczę te pochodne, liczę..., a przyjdzie co do czego− nadal nie umiem!
21 lis 00:48
Mila: Czy rozpisać pochodną:(ln x)ln x ? ?=
21 lis 00:50
Piotr: pochodnych i całek nie liczyłem ho ho ho ale ta pochodna wydaje mi sie za przeproszeniem nieźle porabana. nie pomoge Ci oprocz wolframaemotka Trivial moze by to ladnie rozwiazal emotka
Piotr: albo Mila emotka
Basiek: Jakbyś mogła... Ja utknęłam przy elnxlnx...
21 lis 00:52
Mila: ((ln x)ln x)'= =(elnx*(ln(lnx))) '=
 ln(lnx) 1 1 
=elnx*(ln(lnx))*(

+lnx*

*

)=
 x lnx x 
 ln(lnx) 1 ln(lnx)+1 
=((elnlnx)lnx)*(

+

)=(lnx)lnx*

x x x 
Może jakoś się rozeznasz w tym gąszczu.
21 lis 01:03
Basiek: Przepraszam, że tyle to trwało, ale przepisywałam i... próbowałam zrozumieć. Udało się, tylko musiałam na spokojnie przeanalizować. Dziękuję. emotka
21 lis 01:16
Mila: Pa, dobrej nocy.emotka
21 lis 01:22
Basiek: Dobranoc. emotka
21 lis 01:22