Ile to jest arc ctg(-1) ? Proszę o pomoc
pliss: Ile to jest arc ctg(−1) ? Proszę o pomoc
20 lis 22:52
Mila: arc ctg(−1)=α i α∊(0;π)
| | 3π | | 3π | |
⇔ctgα=−1⇔α= |
| bo ctg |
| =−1 |
| | 4 | | 4 | |
Jeśli nie lubisz argumentów ujemnych, to korzystaj z własności
arcctg(−x)=π−arcctgx
w Twoim przykładzie
| | π | | 3π | |
arc ctg(−1)=π−arcctg1=π− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
20 lis 23:07
pliss: Mam zadanie: 3 arc sin1 −2arc cos0+ 4arc tg1− arc ctg(−1). W odpowiedziach jest 7/4π. Jeśli
podstawie za arc ctg(−1) to wychodzi mi 3/4π. Mógłby ktoś wytłumaczyć
20 lis 23:26
pliss: * Jeśli podstawie za arc ctg(−1) 3/4π to wychodzi mi 3/4π. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
20 lis 23:26
Mila: | | 7π | |
Gdzie masz taką odpowiedź. |
| |
| | 4 | |
21 lis 00:35
bin: arcctg2,7
7 lis 20:14