Nienor: Z x≠−1
| | x3 | | −1 | |
lim |
| =[ |
| ]=−∞
|
| | 2(x+1)2 | | 0+ | |
x→1
−
| | x3 | | −1 | |
lim |
| =[ |
| ]=−∞
|
| | 2(x+1)2 | | 0+ | |
x→1
+
Do licznika wstawiasz ten kraniec, a w mianowniku określasz znak liczb w okolicy, np.
rowiązując równanie 2(x+1)
2>0, w tym przypadku jest wększe zawsze oprócz −1, czyli w
otoczeniu −1 z obu stron są liczby dodatnie (a zwróć uwagę, że w przypadku granic interesuje
nas nie tyle to co się dzieje w danym punkcie, ale właśnie w jego otoczeniu. Dzięki takim
operacją uzyskujesz znak nieskończoności do której dąży funkcja. Tu w obu przypadkach −1*coś
dodatniego.