f.kwadratowa
maciek: Osią symetri wykresu funkcji kwadratowej f jest prosta o równaniu x=4. Dla argumentów 2 i 3
wartości funkcji f są odpowiednio równe −5 i 1. Rozwiąż nierówność f2(x) +2f(x) −15≥0
20 lis 21:44
krystek: f(2)=−5
f(3)=1 znajdziesz wzór funkcji y=ax
2+bx+c
Następnie podstawiasz do tej nierówności
20 lis 22:01
Eta:
z treści zadania: p=xw= 4 i f(2)= −5 i f(3)=1
q= yw
f(x)=a(x−4)2+q
−5= 4a+q
1 = a+q
−−−−−−−−−
rozwiąż układ otrzymasz a= −2 q= yw= 3
f(x)= − 2x2+16x −29
teraz przekształcasz lewą stronę nierówności tak: ( będzie łatwiej)
f2(x) +2f(x) +1 −16 = (f(x)+1)2 −16 = [f(x)+17][f(x)−15] ≥0
dokończ ........
20 lis 22:03
Mila:

1) wzór funkcji
f(x)=ax
2+bx+c
x
w=4 wierzchołek paraboli leży na jej osi symetrii
f(2)=−5⇔a*2
2+b
2+c=5⇔4a+2b+c=−5
f(3)=1⇔a*3
2+b*3+c=1⇔9a+3b+c=1
Mamy układ:b=8a
4a+2b+c=−5
9a+3b+c=1 stąd a=−2, b=16, c=−29
f(x)=−2x
2+16x−29
2) nierówność: f
2(x) +2f(x) −15≥0 podstawienie f(x)=u
u
2+2u−15≥0 ; Δ=64
u
1=−5 lub u
2=3 ⇔u
2+2u−15=(u+5)*(u−3)=(f(x)+5)(f(x)−3)⇔
(−2x
2+16x−29+5)(−2x
2+16x−29−3)≥0
(−2x
2+16x−24)(−2x
2+16x−32)≥0 rozłóż na czynni i rozwiąż, wychodzą ładne liczby
20 lis 22:20
Eta:
Poprawiam , bo wkradł mi się błąd
bo (f(x)+1)2−16= (f(x)+1)2−42
...= [f(x)+1+4][f(x)+1−4]= [f(x)+5][f(x)−3) ≥0
20 lis 22:22
Eta:
Hej
Mila 
........... popsułaś zabawki
20 lis 22:23
Mila: Eto, witaj. Nie widziałam Twojego wpisu, bo przecież nie dublowałabym rozwiązania.
20 lis 22:33
Eta:
20 lis 22:36
Eta:

No to dokończę

(x
2−8x+12)(x
2−8x+16)≥0
(x−2)(x−6)(x−4)
2≥0
x€ (−∞>2 U <6,∞) U {4}
20 lis 22:49