matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
pomocy!:
prosze o rozwiazanie pochodnej nastepujacej funkcji: f(x)= (2xe
−x
− x
2
*e
−x
)
20 lis 21:44
Mila:
f '(x)=2e
−x
+2x * e
−x
*(−1)−(2xe
−x
+x
2
* e
−x
* (−1))= =2e
−x
−2x * e
−x
−2xe
−x
+x
2
*e
−x
= =2e
−x
−4x * e
−x
+x
2
*e
−x
= =e
−x
*(x
2
−4x+2)
20 lis 22:58