funkcja kwadratowa
KONIU: Wyznacz a, b i c wiedżąc, że:
A(0,−1), B(2,1), C(2,1)
Wiem, że trzeba zacząć od postaci ogólnej od każdego punktu:
y=ax2+bx+c więc:
c=−1
4a+2b+c=1
4a+2b+c=1
i bierzemy wszystko w "klamre"
lecz nie wiem jak wyznaczyć a i b
ponieważ po podstawieniu wyjdzie:
4a+2b−1=1 −−> 4a+2b=2
4a+2b−1=1 −−> 4a+2b=2
i co dalej...
20 lis 21:37
Eta:
widzę,że B= C ?
20 lis 21:42
KONIU: Nie wiem nic o tym...
Jeżeli Ci tak wychodzi to napisz jak
21 lis 11:25
KONIU: aaa... tak, zgadza się, lecz w czym to ma pomóc?
21 lis 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako to jak
zobacz
punkt B (2,1)
punkt C (2,1)
21 lis 11:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
w niczym −−− sprawdź czy dobrze przepisałes punkty
21 lis 11:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli tak to ... istnieje nieskończenie wiele paraboli kwadratowych przechodzacych przez dwa
punkty −−− innymi słowy ... nie wyznaczysz jednoznacznych postaci parametrów a,b,c
21 lis 11:28
aniabb: może jeśli B=C to znaczy, że to jest wierzchołek
21 lis 11:35
KONIU: Nie, kolega źle przepisał na lekcji z książki na tablice i stąd ten błąd

Ale dziękuje za chęć pomocy
21 lis 19:05