witam
zvidek: Witam mam problem z naszkicowaniem wykresów funkcji. Czy byłby ktoś tak dobry i powiedział mi
jak mniej więcej będą one wyglądały?
1. y=e−x
2. y= −ex
3. y=−e−x
4. y=ln(−x)
20 lis 21:21
zośka:

1) tak jak wykładnicza , gdzie w podstawie jest liczba większa od zera, a mniejsza od 1
20 lis 21:35
zośka:

1) tak jak wykładnicza , gdzie w podstawie jest liczba większa od zera, a mniejsza od 1
20 lis 21:36
zośka: Przepraszam 2 razy wysłało mi się to samo
20 lis 21:37
zośka: Chciałam wysłac pozostałe, ale chyba mam za słabe połączenie, bo niestety nie chcą się
załadować.
ad2) Narysuj y=ex i odbij go symetrycznie wzgl. osi x. Dostaniesz y=−ex
ad3) Dostaniesz go odbijając 1) wykres względem osi x
ad4)
y=lnx to y=logax, gdzie a=e≈2,71 >1
odbijając ten wykres symetrycznie względem osi y dostaniemy y=ln(−x)
20 lis 22:26