matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki z funkcji trygonometrycznych
julia:
calka z funkcji trygonometrycznych do wyliczenia
x
4
−3x
2
−3x−2
∫
dx
x
3
−x
2
−2x
najlepiej prosilabym o jakies zdjecie czy skan calego rozwiazania, nie sam wynik z gory bardzo dziekuje
20 lis 21:18
julia:
moge liczyc na czyjas pomoc?
20 lis 21:26
Krzysiek:
x
3
−x
2
−2x =x(x
2
−x−2)=x(x−2)(x+1) x
4
−3x
2
−3x−2=x(x
3
−x
2
−2x)+(x
3
−x
2
−2x)−(x+2)
x+2
rozbijasz na 3 całki a potem
rozbijasz na ułamki proste.
x(x−2)(x+1)
20 lis 21:30
julia:
kuurrrde nie to przepraszam zly przyklad podalam
nowe zadanie zrobie
20 lis 21:32
julia:
kuurrrde nie to przepraszam zly przyklad podalam
nowe zadanie zrobie
20 lis 21:33