dfd
Kinga: f(x)=−2x
2+4x+6
Δ=16−48 = − 32 < 0 − nie ma miejsc zerowych
współczynnik a = −2 , więc parabola jest skierowana w dół, a że nie ma miejsc zerowych to musi
leżeć pod osią OX ,to licze wierzchołek żeby jako tako ją narysować :
x
w= 1 i y
w= −4
wierzchołek (1,−4) i narysuj sb parabolke i odczytaj Zw z OY
czyli Zw = (−
∞, −4>
20 lis 21:12
Eta:
Δ= 16+48= 64
Można też tak:
xw=1 yw=f(xw)= f(1)= −2*12+4*1+6= 8
W(1, 8)
ZW= (−∞, 8>
20 lis 21:47
Krzysiek : Kinga przy liczeniu delty jak masz minusowe wspolczynniki to sobie je pisz w nawiasach dopoki
nie zalapiesz dobrze np tak ja tutaj masz
Δ=b2−(4ac)⇒Δ= 42−(4*(−2)*6)⇒Δ=16−(−48)⇒Δ=16+48=64
21 lis 01:35