matematykaszkolna.pl
za Jula: Pomocy zad1 pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π,a jego objętość 96π.wyznacz długość promienia podstawy. zad2 tworząca stożek ma długość 6cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30'.oblicz długość promienia podstawy oraz wysokość tego stożka.
20 maj 10:11
Bum: Zadanie 1. Nie mam czasu, aby rozwiązać ci całego zadania, ale podpowiem ci, aby zobaczyła wzory na Pb i V, wtedy to już układ równań robisz i rozwiązujesz np: V=π r kwadrat *H Pb= 2π r * H V= 96π Pb=48π πr kwadrat * H =96π 2πr *H = 48π Rozwiązujesz i masz emotka Możesz też to zrobić inaczej, jak masz pole boczne walca to to jest kwadrat i tam było coś że jeden bok to 2r chyba był, a drugi π. Nie jestem pewien tego, więc sprawdź i wtedy wyznaczysz r i masz już.
20 maj 11:23
Bum: rysunekProszę cię, nie mów, że masz problem z 2 zadaniem W jakiej ty klasie jesteś ? Nie słyszałaś nigdy o czymś takim, jak zależności w trójkącie z kontami 30',60'90' i 45',45',90'. U góry masz 60' , na dole 30' a fioletowa kropka to kąt prosty. Przeciw prostokątna ma 2a (czyli 2a=6cm), przyprostokątna 60' i 90' ma a , a przyprostokątna 30' i 90' ma apierwiastek z trzech. Tak więc 2a= 6, to a=3 i to jest promien, a wysokość to 3 pierwiastek z 3.
20 maj 11:30
Jula: dzięki za pomoc a do szkoły chodzę dla dorosłych i dlatego nie wiedziałam jak to zrobić
20 maj 15:53