parametr m
humanista: W tym zadaniu popełniłam błąd (zaznaczę go kolorem) proszę wytłumaczyć mi
jak powinno być poprawnie i ewentualne dlaczego nie tak jak napisałam, to pilne!
L1 :2x − my +4 =0
−my = −2x −4 /:(−1)
my= 2x+4 / :m
y= 2xm + 4m
L2 : 12x −4y = 1
U {1}{2}x −4y = 1
−4y = u {−1}{2}x + 1 /:(−4)
y= 2 x − 14
m = − 12
Jeżeli są tu jeszcze inne błędy bardzo proszę o poprawienie. Zadanie dotyczy
obliczenia parametru m przy 2 prostych, które są do siebie prostopadłe.
20 lis 21:07
humanista: zamiast " u {−1}{2}" jest − 12x
20 lis 21:10
humanista: zamiast " u {−1}{2}" jest − 12x
20 lis 21:10
ja: y = −12x * −14 − 14
y = 18x − 14
20 lis 21:18
ja: Jeśli chcesz mieć owe m to z tego co widzę są to funkcje liniowe − zatem współczynnik a przy
nich musi być jednakowy. Z pierwszego równania tego współczynnika nie znasz, w drugim jest to
18 a więc w pierwszym musi być podobnie. Robisz przyrównanie 18x = 2xm i
obliczasz. Jeśli dalej nie wiesz to krzycz, postaram się pomóc.
20 lis 21:27
humanista: Jeden współczynnik powinien być odwrotny i przeciwny do drugiego, ja
po obliczeniu otrzymałam m = −
116 , ale mam wątpliwości czy to
jest dobrze więc krzyczę.
20 lis 21:32
20 lis 21:41
ja: A no, sry, myślałem, że równoległe

Prostopadłe to współczynniki a muszą spełniać warunek a
1
* a
2 = −1 a więc a
1 *
18 = −1 czyli a
1 to będzie −8. Dalej, teoretycznie w Twoim
utworzonym równaniu współczynnik a wynosi
2m więc −8 =
2m. Dalej powinnaś dać radę.
20 lis 21:42
humanista: czyli, że − 14 ?
20 lis 21:44
humanista: czyli, że − 4

20 lis 21:46
ja: Czyli, że −
14
20 lis 21:47
humanista: Dziękuję za pomoc
20 lis 21:48
humanista: Dziękuję za pomoc
20 lis 21:49