matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
lucy:
1+x
∫
= ?
1−2x−x
2
20 lis 20:57
Krzysiek:
t=1−2x−x
2
dt=−2−2xdx
1
−
=(1+x)dx
2
20 lis 21:06
lucy:
A jak rozwiazac takie równianie :
dy
x−y
=
dx
x+y
1+u
dx
robie podstawienie
y
x
=u i stąd
=
1−2u−u
2
x
jak to scałkować by wyszedł ln i arctg ?
20 lis 21:13
Krzysiek:
ale nie wyjdzie arctg...
1
tylko −
ln(1−2u−u
2
) =lnx +C
2
20 lis 21:22