Pomozcie mi
Marek: Pomozcie mi zrobic zadanie
Znaleśc odległosc prostych równoległych l1, l2 o równaniach odpowieni x−2y=0, −3x+6y−15=0
20 lis 20:52
baklazan: wystraczy skorzystac ze wzoru na odleglosc dwoch prostych rownolelglych
20 lis 20:53
Bobek: Wykonaj rzut dowolnego punktu ktoryś z prostych na drugą. A następnie dlugość wektora tych
punktów będzie tą odległością
20 lis 20:55
Bobek: Wykonaj rzut dowolnego punktu ktoryś z prostych na drugą. A następnie dlugość wektora tych
punktów będzie tą odległością
20 lis 20:55
Mila: Punkt (0,0) ∊l
1 ( możesz wybrać dowolny punkt)
i
1: x−2y=0,
l
2: −3x+6y−15=0
Obliczam odległość punktu(0;0) od prostej l
2
| | |3*0+6*0−15| | | 15 | | 15 | |
d= |
| = |
| = |
| dokończ |
| | √32+62 | | √45 | | 3√5 | |
20 lis 23:18