Wykaż ,że
Didi: wszystkie rozwiązania równania I2x+1I=9 należ do zbioru rozwiązań nierówności Ix−6I +I3x+6I<24
20 lis 20:44
baklazan: skorzystaj z wlasnosci wartosci bezwglednej i obicz rownanie i nierownosc
20 lis 20:56
Didi: Mam z tym kłopot w ogóle tego nie rozumiem, nauczyciel słabo tłumczył dlatego proszę o pomoc.
Może krok po kroku ktoś mi wytłumaczy
20 lis 20:59
baklazan: Rozwiazanie rownania 1
l2x+1l=9
2x+1=9 v 2x+1=−9
x=4 v x=−5
20 lis 21:02
baklazan: W nierownosci wartosc bezwzgledna zeruje sie w dwoch przypadkach w 6 i −2. Dlatego trzeba je
rozpatrzec na przedzialy
1.−∞do −2) i nalezy zmienic znaki w dwoch wartosciach
2. <−2,6> i nalezy zmienic znak w w pierwszej wartosci
3. <6,+∞) znaki pozostaja bez zmian
20 lis 21:05
Didi: Czyli znajduje sie w tym samym przedziale tak?
20 lis 21:28
Didi: Czyli znajduje sie w tym samym przedziale tak?
20 lis 21:29
baklazan: nie rozumiem, nie wiem o co pytasz
20 lis 22:06
Didi: Chodzi mi o to czy są w tym samym przedziale równość i nierówność . Ja sam nie wiem o co tu
chodzi:(
20 lis 22:39
pigor: ... sprawa jest prostsza niż się wydaje, bo wystarczy podstawić iksy
(x=4 i x=−5) spełniające dane równanie do danej nierówności i pokazać,
że spełniają ją (należą do jej zbioru rozwiązań) i tyle . ...
21 lis 01:08
pigor: ... np. x=4 ⇒ |4−6|+|3*4+6|= 2+18=20< 24 i x=−5 ⇒ {−5−6|+|−15+6|= 11+9= 20< 24
co należało wykazać . ...
21 lis 01:12
Didi: Aha , czyli podstawiliśmy oby dwa wyniki x w nierówności. Dzięki
21 lis 08:10