Rozwiąż równanie
Didi: równanie nic nie kumam
I 13x−2 I −2x=5
I 2x−5I + I3x+6 I = 16
20 lis 20:38
Bobek: Nic nie kumam <=> kumam wszystko
Wartość bezwzględna. Skorzystaj z definicji

dla x≥0
|x| = x
lub
dla x<0
|x|=−x
20 lis 20:43
Bobek: Nic nie kumam <=> kumam wszystko
Wartość bezwzględna. Skorzystaj z definicji

dla x≥0
|x| = x
lub
dla x<0
|x|=−x
20 lis 20:43
Didi: Nie rozumiem tego dlatego proszę o pomoc
20 lis 21:00
Didi: Czyli
13x−2−2x=−5
13x−2x=−5+2 / *3
Wynik sie zgadza mam nadzieje ze wyliczenie tez
20 lis 22:03
Krzysiek : Definicja wartosci bezwzglednej mowi mam tak .
Wartosc bezwzgledna z x czyli IxI =x jesli x≥0 czyli wieksze lub rowne zero i opuszcajac
wartosc bezwzgledna nie zmieniamy znaku . Przyklad I12I =12 bo 12 >0 . I1I=1 opuszczamy modul
bez zmiany znaku bo to co jest w wartosci bezzwzglednej jest wieksze od zero bo 1 >0 wartosc
bezwzgledna z zera czyli I0I=0 .Albo taka I5−3I=I2I=2 .
jest druga czesc definicji wartosci bezwzglednej a mianowicie taka ze |x|=−x gdy x<0 i
opuszczajac wartosc bezwzgledna (inaczej modul ) musimy zmienic znak ato z tego wzgledu ze
wartosc bezwzgledna nie moze byc liczba ujemna . Przyklad |−2|=−(−2)=2 , I−20I=−(−20)=20,
|−158 |= −(−158)=158 albo taka |30−50|=|−20I=−(−20)=20 Zmieniamy znak opuszczajac modul bo w
module jest liczba ujemna .
Jednak co zrobic kiedy nie mamy takiej prostej wartosci bezwzglednej typu I2I lub I−34I a np
I2x−5I czy np
|1/3x−2I tak jak w w przykladzie .To wyliczamy dla jakiego x ta wartosc w module jest ≥0 i
przepiszemy ja bez zmiany znaku to bedzie 1/3x−2≥0⇒1/3x≥2⇒x≥6 dla takich x ow nasz e rownanie
bedzie wygladalo tak 1/3x−2−2x=5bo opuszczamy wartosc bez zmiany znaku
| | 2 | | 1 | |
1/3x−2x=5+2⇒−1 |
| x=7⇒x=−4 |
| czyli x nie spelnia rownania bo ma byc ≥6
|
| | 3 | | 5 | |
teraz spawdzamy kiedy tpo wyrazenie I1/3x−2I jest <0 to 1/3x−2<0to 1/3x<2⇒x<6 Teraz dla x<6
opuszczajac wartosc bezwzgledna musimy zmienic jej znak czyli |1/3x−2|=−(1/3x−2)=−1/3x+2
| | 1 | | 9 | |
Teraz dla x<6 nasze rownanie bedzie wygladalo tak −1/3x+2−2x=5⇒−2 |
| x=3⇒x=− |
| czyli x |
| | 3 | | 7 | |
| | 9 | |
spelnia nasze rownanie bo ma byc x<6 a− |
| <6 .. CO do drugiego rownania to pozniej .
|
| | 7 | |
21 lis 01:15