Rozwiąż równanie
Didi: Z parametrem m
3x−5m+6=0
m2x=x+m−1
20 lis 20:33
20 lis 22:06
krystek: x(m2−1)=m−1
x=...
20 lis 22:15
Didi: dzielimy na m
20 lis 22:21
Krzysiek : | | m−1 | | m−1 | | 1 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | m2−1 | | (m+1)(m−1) | | m+1 | |
21 lis 00:16
Didi: Dzięki
21 lis 08:13
Basia:
a co dla m=±1 ?
należy to rozważyć
dzielić przez m2−1 można ⇔ m≠±1
21 lis 09:33
Aga1.: Dla m=1
Dal m=−1
Dla m∊R−{−1,1}
Odp. Dla m=1 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, dla m=−1 równanie sprzeczne (brak
rozwiązań)
i dla m∊R−{−1,1} równanie ma 1 rozwiązanie.
21 lis 10:20