matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Maniak:
Jak obliczyć takie równanie trygonometryczne: sin(
π
6
−2x) = cos(x +
π
3
)
? zamieniłem cos na sinusa > cos(x +
π
3
)= sin ((x +
π
3
)−
π
2
) = sin (x −
π
6
) sin(
π
6
−2x) = sin (x −
π
6
) co teraz?
20 lis 20:27
Saizou :
a znasz wzorki sin(x+y) i cos(x+y)
20 lis 20:50
Maniak:
yep
20 lis 21:05