.
Letty: Wykaż, że liczba postaci 2n+1 + 32n−1 jest podzielna przez 7
20 lis 20:27
Bobek: Spróbuj zrobić dowód przez indukcję
20 lis 20:35
Eta:
dla n=1 L= 22+3=7 podzielna przez 7 ok
założenie indukcyjne
dla n=k 2{k+1+32k−1 = 7s, s€C
teza indukcyjna
dla n=k+1 2k+2+32k+1= 7t , t€C
dowód
2k+2+32k+1= 2k+1*2+32k−1*32= 2( 2k+1+32k−1) +7*32k+1=
= 2*7s+ 7*32k+1= 7*t , t€C −−− jest podzielna przez 7
zatem ta liczba jest podzielna przez 7
20 lis 20:56
Eta:
Zero odzewu? nieładnie ( i to nie pierwszy raz)
20 lis 22:59
MQ: Sama sobie jesteś winna Eta −− zamiast pomagać, dajesz gotowce.
20 lis 23:02
Eta:
Święta prawda
20 lis 23:08
Eta:
To idę na dobrą herbatkę
20 lis 23:08
Krzysiek : Eta . Ale ja CI podziekuje slicznie za to rozwiazanie gdyz chcialbym sie nauczyc rozwiazywac
zadania tego tupu zwlaszcza na podzielnosc liczb . Eta cos jeszcze kojarze z tej indukcji ale
juz pamiec nie ta co kiedys .
21 lis 01:21