?
zamieniłem cos na sinusa > cos(x + π3)= sin ((x + π3)−π2) = sin (x − π6)
sin(π6 −2x) = sin (x − π6)
co teraz?
| π | π | π | π | |||||
cos(x+ | )=sin( | −x− | =sin(( | −x) | ||||
| 3 | 2 | 3 | 6 |
| π | π | |||
sin( | −2x)=sin(( | −x)⇔ | ||
| 6 | 6 |
| π | π | ||
−2x= | −x+2kπ | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
lub | −2x= ? / | |
| 6 |
| π | π | |||
sin( | −2x)=cos(x+ | ) najlepiej rozwiązać tak: | ||
| 6 | 3 |
| π | π | π | π | |||||
cos(x+ | )=sin( | −(x+ | )=sin( | −x) | ||||
| 3 | 2 | 3 | 6 |
| π | ||
(przekształcenie z wzoru cosx=sin( | −x) | |
| 2 |
| π | π | |||
sin( | −2x)−sin( | −x)=0 | ||
| 6 | 6 |
| α+β | α−β | |||
teraz skorzystaj z wzoru sinα−sinβ=2cos | *sin | |||
| 2 | 2 |