funkcje
Magda: Pomózcie...
1. Sprawdź, czy dziedziny funkcji f(x)=√2x−3x+4 i g(x)=√(2x−3)(x+4) sa równe.
2. Wykonując odpowiednie przesunięcia narysuj wykres funkcji homograficznej f(x)=2xx−1, a
następnie podaj charakterystykę tej funkcji.
3. Określ układem nierówności trójkąt o wierzchołkach A=(−1,−3), B=(1,5) C=(5,−1).
20 maj 07:41
Edek: 1. f(x)
x≠−4
2x−3x+4≥0
2(x−32)(x+4)≥0
x (−∞, −4) u <32,+∞)
g(x)
to samo tylko
x (−∞, −4> u <32,+∞)
wynika że nie śą równe
20 maj 10:09
Bogdan:
1. Już rozwiązanie przez
Edka.
| | 2x | |
2. f(x) = |
| , x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
Dzielimy licznik przez mianownik: 2x : (x − 1) = 2
−2x + 2
−−−−−−−
2
| | 2x | | 2 | |
f(x) = |
| ⇒ f(x) = |
| + 2, |
| | x − 1 | | x − 1 | |
| | 2 | |
współrzędne wektora przesunięcia hiperboli y = |
| : p = 1, q = 2 |
| | x | |
| | 2 | |
Narysuj wykres hiperboli y = |
| i przesuń go o wektor [1, 2]. |
| | x | |
| | 2x | |
Z nowego wykresu odczytasz własności funkcji f(x) = |
| |
| | x − 1 | |
3. Napisz równania trzech prostych: prostej z punktami A i B, prostej z punktami A i C
oraz prostej z punktami B i C.
Sporządź wykresy tych prostych.
20 maj 14:07
Magda: a czy możesz cos więcej napisac mi do 2 tylko nie myśl że czekam na gotowca bo NIE CZEKAm ale z
funkcji nic nie wiem nawet nie potrafie odczytac z wykresu jej własności
20 maj 14:20
Magda: | | 1 | | 2 | |
co do 3 zadania to równanie prostej A i B wyszło y=4x+1 A i C y= |
| x−2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | |
B i C y= − |
| x+6 |
| czy dobrze  i teraz mam poprostu zrobić tabelki do |
| | 2 | | 2 | |
każdej i narysowac je w układzie współrzędnych tak

i to całe zadanie czy jeszcze cos mam
okreslac z góry dzieki
20 maj 14:34
Bogdan:
Niestety, nie mogę. Trudno, bym tutaj przedstawiał teorię dotyczącą własności funkcji,
w tym odczytywania własności funkcji z wykresu.
Mogę podać wskazówki, w ostateczności podać pełne rozwiązanie, sprawdzić zamieszczone
tutaj rozwiązanie i ustosunkować się do niego, ale o własnościach funkcji dowiedz się sama,
chociażby z przykładów podanych w tym portalu w dziale
funkcja i jej własności.
20 maj 14:46
Magda: dzieki ale moge liczyc jeszcze na twoją pomoc, postaram sie spróbowac rozwiązać te zadania i
odezwe sie dzis bądź jutro jesli nie będę czegos potrafiła ok
20 maj 14:57
Magda: a czy 3 dobrze rozwiązałam
20 maj 14:58
Magda: poedałam niżej jeszcze inne zadnia to juz oststnie pomożesz
20 maj 14:59
Magda: co do zadania 2 to rysunek hiperboli narysowałam tak jak na tej stronie
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.html tylko teraz nie
wiem jak go przesunąc, możesz mi pomóc

i czy mógłbys sprawdzić 2 zadanie czy dobrze
obliczyłam
21 maj 08:47
Bogdan:

Ad. 2. Podaj własności funkcji f(x), sprawdzę.
21 maj 10:55
Bogdan:

Ad. 3.
Równania prostych dobrze napisałaś. W zadaniu chodzi o układ nierówność opisujących
trójkąt. Jest to układ trzech nierówności:
1. y ≤ 4x + 1
21 maj 11:10
Magda: D=R\{1}
ZW=R\{2}
M zerowe = −2
funkcja jest różnowartościowa, nieparzysta i nie jest okresowa dobrze

tylko nie potrafię
okreslić monotonicznosci
co do 2 zadania to najpierw mam narysowac ten rysunek z tej strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.html a później ten co
podałeś

mam to zrobic na jeednym rysunku czy wystarczy tylko tak jak ty narysowałeś

a do 3 to odpowiedź to jest ten układ tak

nic juz nie trzeba rozwiązywać

z góry wielkie
dzięki
21 maj 11:24
Bogdan:
Ad. 2. Poprawiam i uzupełniam Twoje odpowiedzi:
D = R \ {−1}.
Funkcja nie jest nieparzysta.
Monotoniczność: funkcja jest malejąca dla x ∊ (−∞, −1), (−1, +∞).
Znak funkcji:
a) funkcja jest ujemna: f(x) < 0 dla x ∊ (−2, −1),
b) funkcja jest dodatnia: f(x) > 0 dla x ∊ (−∞, −2) ∪ (−1, +∞)
Asymptoty:
a) pionowa: x = −1
b) pozioma: y = 2
Wystarczy narysować tak, jak ja narysowałem.
Ad. 3. To jest ten układ, nie trzeba nic więcej dodawać.
21 maj 11:37
Magda: dziękuję bardzo a zbiór wartości i miesca zerowe dobrze określiłam czy nie ma wogóle

dziękuję
21 maj 11:39
Bogdan:
ZW i miejsce zerowe dobrze podałaś.
21 maj 11:43
Magda: dzięki
21 maj 11:45