,.
aga12345:
Oblicz prawdopodobieństwo, że rzucając dwiema kostkami do gry otrzymamy:
a) sumę oczek równą 6,
b) iloczyn oczek równy 6,
c) sumę oczek mniejszą niż 11,
d) iloczyn oczek będący liczbą parzystą,
e) liczby oczek których minimum wynosi 1,
f) liczby oczek których maksimum jest mniejsze od 6,
irena_1:
a)
A={15, 24, 33, 42, 51}
b)
B={16, 23, 32, 61}
c)
C'={56, 65, 66}
| | 1 | | 11 | |
P(C)=1−P(C')=1− |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
d)
D' − iloczyn jest liczbą nieparzystą
e)
E={11, 12, 13, 14, 15, 16, 21, 31, 41, 51, 61}
f)
Maksimum jest równe 6
F'={16, 26, 36, 46, 56, 66, 65, 64, 63, 62, 61}
| | 11 | | 25 | |
P(F)=1−P(F')=1− |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |