ciągi
Magda: Bardzo proszę Was o pomoc .....
1. Suma początkowych jedenastu wyyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 99, a suma kwadratów
pierwszego i drugiego wyrazu jest równa 45. Wyznacz pierwszy i różnicę tego ciągu jeśli
wiadomo, że są one liczbami całkowitymi.
2. Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Druga liczba jest o 6 większa od pierwszej. Jeśli do
pierwszej dodamy 2, drugą pozostawimy bez zmian, a od trzeciej odejmiemy 14, to otrzymamy ciąg
arytmetyczny. Znajdź te liczby.
20 maj 07:10
Bogdan:
Dzień dobry.
zad. 1. Ciąg arytmetyczny (a
n):
S
11 = 99 i a
12 + a
22 = 45 i a
1 ∊ C i r ∊ C.
a
11 = a
1 + 10r, a
2 = a
1 + r.
Rozwiązujemy układ równań:
| | 1 | |
1. |
| *11*(a1 + a1 + 10r) = 99 ⇒ a1 + 5r = 9 ⇒ a1 = 9 − 5r |
| | 2 | |
2. a
12 + (a
1 + r)
2 = 45 ⇒ 2a
12 + 2a
1r + r
2 = 45
2. 2(9 − 5r)
2 + 2r(9 − 5r) + r
2 = 45
162 − 180r + 50r
2 + 18r − 10r
2 + r
2 = 45 ⇒ 41r
2 − 162r + 117 = 0, Δ = 7056
| | 78 | |
r = |
| nie spełnia warunków zadania |
| | 82 | |
lub
r = 3 i a
1 = 9 − 15 = −6
20 maj 13:44
Bogdan:
Zad. 2.
Ciąg geometryczny: x, x + 6, y ⇒ (x + 6)2 = xy
Ciąg arytmetyczny: x + 2, x + 6, y − 14
r = x + 6 − x − 2 = 4
y − 14 = x + 6 + 4 ⇒ y = x + 24
(x + 6)2 = xy ⇒ x2 + 12x + 36 = x(x + 24) ⇒ x2 + 12x + 36 = x2 + 24x ⇒ x = 3
x = 3 i y = 27.
Odp.: Ciąg geom.: 3, 9, 27. Ciąg arytm.: 5, 9, 13.
20 maj 13:55
Magda: Wielkie dzięki Bogdan przeanalizuję te zadania pomalutku i jak czegos nie będę wiedziała to się
odezwę, dzięki. Ale czy zobaczysz jeszcze poniższe moje zadania
20 maj 14:02
Magda: tu chodzi o to że są liczbami całkowitymi tak a1 ∊ C i r ∊ C.

ale co to jest za znak ∊
20 maj 14:04
Bogdan:
Znak ∊ oznacza "należy", np x ∊ ℂ oznacza, że liczba x należy do zbioru liczb
całkowitych.
A tak na marginesie, to trudno mi uwierzyć, że uczeń drugiej klasy liceum nie zna tego znaku.
20 maj 14:10
Magda: u nas nalezy to jest cos takiego €
20 maj 14:13
Bogdan:
To jest przecież znak euro
20 maj 14:15
Magda: no tak ale nie wiem jak wstawić należy to tak jak znak euro tylko mały i bez jednej poziomej
kreski, żartujesz sobie ze mnie
20 maj 14:16
Bogdan:
Tuż nad polem pisania jest ciąg przycisków, wśród nich jest znak ∊, wystarczy w niego
kliknąć.
20 maj 14:23
Magda: bardzo dziękuję za pomoc, zrozumiałam pozdrawiam
21 maj 08:29