planimetria
wyjadacz: Wysokośc opuszczona z wierzchołka kąta prostego w trójkącie prostokątnym dzieli
przeciwprostokątną na odcinki o długościach 13cm i 3 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
Jakies rady
20 lis 19:56
wyjadacz: Nikt nie ma pomysłów ?
20 lis 20:01
Eta:

z podobieństwa trójkątów CAD i CDB
| 3 | | h | |
| = |
| ⇒ h2=39 ⇒ h=√39 |
| h | | 13 | |
Teraz z tw. Pitagorasa oblicz długości "a" i "b"
Ob= a+b+16 =...
Strasznie długo wgrywał mi się rysunek..... Wam też?
20 lis 20:18
krystek: @Eto ale strona znika również . Pozdrawiam.
20 lis 20:20
Eta:
Dzięki
krystek za info

Już myślałam,że to tylko u mnie coś się psuje .
Pozdrawiam
20 lis 20:23