jak wyznaczyć równanie oręgu
Zoska: wyznacz równanie okręgu stycznego do osi OY, którego środkiem jest punkt S=(3,−5)
20 maj 00:35
Eta:

A( 0,−5) to ISAI =
√( 3−0)2 + ( −5 +5)2
ISAI = r =
√9 to r= 3
r= 3 S( 3, −5)
równanie okregu jest:
( x−3)2 + (y +5)2 = 9
20 maj 00:51
20 maj 00:56
Eta:
20 maj 01:01
jbh: π
4 mar 06:54
izisn92: wyznacz równanie okręgu stycznego do osi OY, którego środkiem jest punkt S= (3, −2)
10 lut 14:36
joł jołaj: S = (a;b)
S = (3;−2)
równanie okręgu:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
(x−3)2 + (y+2)2 = r2
r jest to nic innego jak odległość środka do punktu na okręgu, z danych możesz wyczytać, że dla
x=0 y=−2 (patrz rysunek)
________________
xa = 3
xb = 0
ya = −2
yb = −2
S = (3;−2) A = (0;−2)
|SA| = √(xb − xa)2 + (yb − ya)2
|SA| = √9
|SA| = 3
RÓWNANIE OKRĘGU:
(x−3)2 + (y+2)2 = 9
_____________
A tak w skrócie wystarczyło podać punkty środka, a promień do osi OY nie zmienia się, ponieważ
wartość dla x jest stała −w tym przypadku 3
10 lut 15:22
Oliwka20: Ktoś zrobi mi takie zadanie :
Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l: y=5x+1 przechodzącej przez punkt
A=(10,−3)
z góry dziękuje
24 kwi 17:22
m.: k=−1/5x
y=−1/5x−1 koniec

liczba przy x musi byc odwrocona ze zmienionym znakiem (prostopadla)
5 maj 12:58