matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Homie11:
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−2x
2
−ax+1. Wyznacz a.
20 lis 19:41
Homie11:
halo
20 lis 20:03
bezendu1990:
1
a=
2
20 lis 20:09
bezendu1990:
W(2)=2
3
−2*2
2
−2a+1=0 8−8−2a+1=0 −2a=−8+8−1 −2a=−1
1
a=
2
20 lis 20:12