Trygonometria
Maniak: Jak obliczyć takie równanie trygonometryczne:
sin(
π6 −2x) = cos(x +
π3)

?
zamieniłem cos na sinusa > cos(x +
π3)= sin ((x +
π3)−
π2) = sin (x −
π6)
sin(
π6 −2x) = sin (x −
π6)
co teraz?
20 lis 19:28
+-: po pierwsze to przekształcenie jest błędne można jak robiłeś ale dodać i odjąć π/6
π/3+π6−π6=π/2−π/6 lub np. tak π/3=π/12 +π/4
cos(x + π/3)=cos((x+π/12) +π/4)= sin (π/4−(x + π/12))=sin(π/6−x)
sin(π/6−2x) =sin(π/6−x)
sin(π/6−2x) −sin(π/6−x)=0→sinα−sinβ=......
wyjdzie iloczyn sin..*cos=0
dalej sinδ=0 dla δ=0 i δ=π to samo dla cos i powtarza się co 2kπ
20 lis 23:19