funkcja wykładnicza
kkkkkk: Wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)=25x−10*5x+9.
podstawiam za 5x t i t ma być większe od zera, ale jak liczę potem deltę i t1 i t2 to mi
nie wychodzi.
20 lis 19:25
Mati_gg9225535: podstawiasz t
f(t) = t
2−10t+9 , t>0
Δ=100−36=64
√Δ=8
| | b | | Δ | |
W=(− |
| ,− |
| )=(5,16) p i q >0 |
| | 2a | | 4a | |
rysujesz prowizoryczny rysunek a>0 wiec ramiona idą do góry, widać ze ZW wyznacza współrzędna q
wierzcholka ( w tym przypadku bo leży on po dodatniej stronie osi OX)
ZW = <16,
∞)
20 lis 19:36
kkkkkk: Aha... Dziękuję ci bardzo za wyjaśnienie.
20 lis 19:42
Mati_gg9225535: gdyby p (pierwsza wspolrzedna wierzcholka) było ujemne, wierzchołek leżałby w czesci ujemnych
iksów więc ZW nie pokrywalby sie ze wspolrzednymi wierzcholka, liczysz wtedy punkt przecięcia
z osią OY dla funkcji f(t):
np:
f(x) = 36x + 8 * 6x − 9
f(t) = t2 + 8t − 9, t>0
W=(−4,−25)
OY: (0,−9)
ZW = (−9,∞)
20 lis 19:42