...
asdf: z
6 = (1 − 3i)
12
z = p6{ ( 1 − 3i)
12)
w
0 = (1 − 3i)
2
| | π | | π | | 1 | | √3 | | 1 | |
w1 = (1 − 3i)(cos |
| + isin |
| ) = (1 − 3i)( |
| + |
| i) = |
| + |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
w2 = (1 − 3i)(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
(1 − 3i)(cos (π−π/3) + isin(π/3)) = (1 − 3i)(−1/2 + |
| i) |
| | 2 | |
w
3 = (1 − 3i)(cosπ + isinπ) = (1 − 3i)(−1 + 0i) = −1 + 3i
| | 4π | |
w4 = (1 − 3i)(cos |
| + isin(π+π/3)) = (1 − 3i)(−cosπ/3 −sinπ/3) = (1 − 3i)(−1/2 − |
| | 3 | |
| | 5π | |
w5 = (1 − 3i)(cos |
| + isin(2π−π/3)) = (1 − 3i)(1/2 − √3/2i) |
| | 3 | |
dobrze?
20 lis 19:25
asdf: sorry, powinno być:
w0 = (1 − 3i)2 = 1 − 6i − 9 = −8 − 6i = −2(4 + 3i)....i do tego liczyć kolejne pierwiastki, a
tak to dobrze?
20 lis 19:26
asdf:
20 lis 19:34
Godzio:
Jak chcesz sprawdzać wyniki to wpisuj równanie do wolframa, jeśli sposób rozwiązania to tutaj
20 lis 19:39
asdf: tylko mi chodzi czy sposob dobry
20 lis 19:46
Godzio:
w
1 = ...

Sprawdź jeszcze raz
20 lis 19:52
Godzio:
A chwila, nie doczytałem komentarza po rozwiązaniu, jeśli do tego w
0 liczyłeś to jest ok

Wcześniej zabrakło mi kwadratu
20 lis 19:53
asdf: ok, dzięki. Teraz mam takie coś:
z
4 − 10z
2 − 20z − 16 = 0
(z
4 − 2
4) − 10z(z + 2) = 0
(z
2 − 4)(z
2 + 4) − 10z(z + 2) = 0
(z + 2)(z − 2)(z
2 + 4) − 10z(z + 2) = 0
(z + 2)[(z − 2)(z
2 + 4) − 10z] = 0
(z + 2)[(z
3 + 4z − 2z
2 − 10z)] = 0
(z + 2)(i co tutaj wymyśleć

?
20 lis 20:00
asdf:
tak powinno byc:
(z + 2)(z3 − 6z − 2z2 − 8) = 0
20 lis 20:01
asdf:
20 lis 20:12