matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomozcie obliczyc
Paulina:
Jak obliczy to zadanie?
1
W rozwinięciu dwumianowym wyrażenia (a
3
+
)
15
znalesc współczynik stojacy przy
a
2
a
5
20 lis 19:17
irena_1:
15
k
(a
3
+a
−2
)
15
=∑
*(a
3
)
15−k
*(a
−2
)
k
a
45−3k
*a
−2k
=a
5
45−3k−2k=5 −5k=−40 a=8
15
8
=6435
21 lis 08:38