log
CP: Dla jakich wartosci parametru m rownanie log[(m+4)x]= log(x2 + 2x) ma tylko jedno rozwiaznie
ujemne? Wyznacz je.
20 lis 19:10
whatever: zal.:
(m + 4)x > 0,
(x2 + 2x) > 0
dalej korzystajac z tego, ze podstawy logarytmu sa identyczne (10):
(m + 4)x = (x2 + 2x)
sprowadzasz to do rownania kwadratowego, sprawdzasz dla jakich wartosci m delta = 0 (tylko
wtedy jest 1 pierwiastek (podwojny)), sprawdzasz czy jest to pierwiastek ujemny (wierzcholek
paraboli po lewej stronie osi ox) oraz ostatecznie sprawdzasz zgodnosc z dziedzina, to chyba
tyle
20 lis 19:19