pochodne po zmiennych
studentka: jak sie liczy taka pochodna po zmiennej x :
e
x+y+z * (x
2+y
2+z
2)
dziekuje za pomoc
20 lis 19:05
konrad:
y'=ex+y+z*1*(x2+y2+z2)+ex+y+z*2x
y'=ex+y+x(x2+y2+z2+2x}
20 lis 19:20
studentka: nie powinno byc nizej
ex+y+z * [(x2+y2+z2) + 2x] ?
20 lis 19:24
studentka: czy to aby na pewno jest okej? bo f'y = 0 jesli x= 1, y=0 , z=1 .. a mi nie wychodzi..kiedy
licze w analogiczny sposob po zmiennej y
20 lis 21:59
studentka: czy to aby na pewno jest okej? bo f'y = 0 jesli x= 1, y=0 , z=1 .. a mi nie wychodzi..kiedy
licze w analogiczny sposob po zmiennej y
20 lis 21:59
studentka: wazne
20 lis 22:01
studentka: up
20 lis 22:05
Krzysiek: konrad policzył pochodną po 'x'
jak liczysz pochodną po 'y' to zamiast 2x jest 2y
20 lis 22:07
studentka: oki, widze blad dziekuje

!
20 lis 22:11
studentka: ale chwila, jesli mam
f'y(x,y,z)= ex+y+z *1* (x2+y2+z2) + ex+y+z * 2y
to po podstawieniu za x=1,y=0, z=1 i tak nie wyjdzie f'y=0
20 lis 22:15
studentka: ale chwila, jesli mam
f'y(x,y,z)= ex+y+z *1* (x2+y2+z2) + ex+y+z * 2y
to po podstawieniu za x=1,y=0, z=1 i tak nie wyjdzie f'y=0
20 lis 22:15
studentka: mozesz mi to rozpisac? bo mamy po y..wtedy nie wiemy,ze y=0... a sama pochodna z y to tak jak z
x '1' wiec jest razy 1...
20 lis 22:16
studentka: hop hop
20 lis 22:20
studentka: upupupup
20 lis 22:21
studentka: halo

WAZNE
20 lis 22:35
Krzysiek: ale o co Tobie chodzi z tym podstawieniem...
20 lis 22:40
studentka: bo musze wyliczyc f'y .. i mam podane ze x=1, y=0 i z=−1
20 lis 22:45
studentka: generalnie polecenie to : dana jest funkcja f i przyblizone wartosci argumentow. z jaka
dokladnoscia nalezy okreslic wartosci x,y,z aby obliczyc wartosc f z dokladnoscia 0,03?
zadanie rozwiazac trzema metodami.
odpowiedz jest,ze nie da sie metodą "rownego wplywu" poniewaz f'z(1,0,−1)=0
20 lis 22:46
studentka: a mi f'z(1,0,−1) wychodzi ze jest −1
20 lis 22:48
studentka: bo f'z= ex+y+z *1 * (x2+y2+z2) + ex+y+z * 2z wychodzi po podstawieniu "−1"
20 lis 22:49
studentka: chyba mam
20 lis 22:54