równania prostej
MARTA: Prosze o pomoc... bardzooooooooo bardzoooo
napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej przez punkt
P=(1,2)
20 maj 00:07
Mr. Fish: Prosta równoległa to taka która posiada taki sam współczynnik kierunkowy "a"
1. Porządkujesz wzór 2x−11=y wspólczynnik "a"=2 "b"= −11
2. Wiesz, że owa szukana prosta przechodzi przez punkt P=(1,2) zatem wiesz, że dla x=1 y= jest
2
3. Podstawiasz do wzoru x,y i a bo tylko b szukasz...
2= 2*1+b
2=b+2
b=0
Zatem równanie tej prostej to y= 2x
20 maj 00:20
Jakub: Przekształcam do postaci kierunkowej
2x−y−11 = 0
−y = −2x + 11 /*(−1)
y = 2x − 11
Proste równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy.
y = 2x + b
Współczynnik b znajdę na podstawie punktu P=(1,2)
2 = 2*1 +b
2 = 2 +b
b = 2
Odp. y=2x+2
20 maj 00:22
Jakub: Ups pomyłka na końcu. Mr. Fish ma racje.
y=2x
20 maj 00:22
MARTA: ymmm teraz które mam napisac bo w kazdym jest inny wynik..
20 maj 00:23
Mr. Fish: No..cóż... chyba zostało wyjaśnione
20 maj 00:26
MARTA: bardzo wam dziekuje...
20 maj 00:27