Eta:
Należy rozwiązać tak:
W(1) = 0 => 1
4 +3*1
3 +a*1
2 −13*1 +b =0
to : a + b= 9
podobnie :
W( 2) = 5 => 2
4 +3*2
3 +a*2
2 −13*2 +b= 5
to: 4a +b = −9
rozwiąż układ równań:
a +b = 9 /*(−1)
4a +b = −9
−a − b= − 9
4a + b = − 9
−−−−−−−−−−−−−
3a = = −18 =>
a = −6 to b= 6 +9 =>
b = 15
więc
W(x) = x4 +3x3 − 6x2 − 13x +15
W(1) = 0 więc x= −1 −−− jest pierwiastkiem
podobnie W( −3) = 81 − 81 − 54 +39 +15 =0
więc x= −3 −−− jest też pierwiastkiem
podziel zatem W(x) przez ( x−1)(x +3)
czyli przez x
2 +2x − 3
otrzymasz wyrazenie stopnia drugiego
policz deltę i nastepne pierwiastki , jezeli są
i to wszystko......... dzielić wielomiany potrafisz......